turka

vilnis sakė::

“.… vartotojai apsimetinėja, kurie keikia Maximą (arba ją palaikančius politikus ), bet kiekvieną savaitę išsiruošia su mašinomis į Akropolį.

Kadangi niekam kitam čia taikyt negalėjai, tik man (kiti čia beveik nevaikšto paskutiniu metu)- griežtai nusprendžiau sureaguot.

Sureaguodamas griežtai, papasakosiu apie savo išvyką (automobiliu!) į “PRISMĄ”.

Pasigirsiu pirkiniu.
Pirkau indą kavai virti, kuris mūsuose vadinamas turka. Arba, kaip tik dabar sužinojau, dar kartais būna naudojamas pavadinimas džezva.

Džezva, kiek suprantu, būtinai privalo būti žalvarinė.

Maniškis indas, kurį vis tik pasiryžau įsigyti, prieš tai apėjęs tris abejonių ratus apie jį, … nes kraupiai didelė suma- 20 Lt, buvo baisu leistis į tokį išlaidavimą…), yra ne žalvarinis, o kažkoks įtartinas padirbinys, padengtas teflonu. (Kuriam galui reikalingas teflonas, verdant kavą- žino tik tie, kurie gamino…). Todėl jį vadinu ne džezva, o turka. (Ir tai nelabai drąsiai.)


Dabar jau antrą savaitę namuose rytais verduosi kavą taisyklingai, mėgaujuosi visais įmanomais aromatais ir kitais jausminiais įspūdžiais.

Po beveik 20 metų pertraukos grįžau prie teisingo kavos gaminimo būdo.

“Galima skanią kavą išsivirti naudojant ,,turkos “ puodelį. Į jį įpilti norimą kiekį šalto vandens, įberti du šaukštus maltos kavos, pastatyti ant karštos ugnies ir laukti, kol puodo šonuose pasirodys virimo ženklai ( putelės ).Tada ant silpnos ugnies tęsti virimo procedūrą – laukti, kol visame inde pakils puta. Neleidžiant jai ,,persiversti“, nukelti nuo viryklės ,,turką“, įberiant į ją žiupsnelį druskos, ir įstatyti jį į šaltą vandenį, kad kava vienodai atvėstų ir tirščiai nusėstų į dugną.”

/Kaip išsivirti skanią kavą/

“Genuine Turkish coffee has nothing in common with the way Czechs prepare their “Turks”. Turkish coffee is very strong, prepared in special pots called djezvas or ibrk.

These are conical, metal vessels with a long handle (the coffee used to be prepared at open fires) where you combine mildly ground coffee with water, and add sugar if you wish. This mixture is then warmed up till the coffee creates foam. Then it is removed from the heat to let settle down. The coffee should not be boiling.

This process is repeated, most commonly three times, resulting in a rich, strong beverage that will show you the glamour of this ancient method.”

Advertisements

Vienas komentaras “turka

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s