Duonos Kepėjų kertelė. :)

Tai duok patarimų kokias pirkti su kokiomis funkcijomis -….

Vargšas būsimasis Duonos Kepėjas teiraujasi patarimo. Žalius naujokus globoti visada malonu (pradžioje, kol atsibosta), todėl šį bei tą pasakysiu.

Davinėt patarimus, kokią pirkti, aš nesiryžtu, nesu TOKS nachalas. Negaliu žinoti, koks konkrečiai modelis geresnis, nes bandžiau tik vieną. Tą, kurią turime. Tiesą sakant, problema atrodytų ir man sudėtinga, jeigu tektų rinktis iš naujo. Nes jos, bjaurybės, kainomis skiriasi gana smarkiai, o ar kuo labai ypatingu pigesnė nuo brangesnės skiriasi- įtariu, kad dalykas gana sunkiai įrodomas. Juk svarbu yra vienintelis dalykas: kad gerai užmaišytų, ir kad keptų. O tai daro visos. Jeigu, žinoma, neįsigudrinsi įsigyt kokią nors sugedusią, arba visai jau įtartinos firmos krūmuose surinktą.
Apie funkcijų svarbumą galiu pasakyt tik truputį iš patirties su mašina, kurią turime. O turime kažką panašaus į tai:

http://www.itbank.lt/info.php?part_number=&lng=lt&w=3&s=37357

Sakau “kažką panašaus”, nes dėl modelio skaičiukų nesu tikras.
Čia parašyta- “Garsinis signalas- nėra”. Nežinau. Gal jie apie kokį nors signalą, turintį pažadint iš miego. Ir sukviest kaimynus. Pas mane pypsi. Pytpteli, kai įjungiu, pypteli, kada ateina laikas razinoms įmest, pypteli, kai baigia kept. Kokių dar signalų gali reikti- nežinau.
Čia parašyta- “Programų skaičius- 14”. Galiu pasakyti, kad iki šiol naudojausi tik 4 iš jų:

  • programa normaliai paprastai baltai duonai kepti,;
  • programa juodai duonai kepti (pas juos tai vadinasi “duonai iš nesmulkintų grūdų” ar kažkaip panašiai);
  • programa, skirta tik užminkymui mielinės tešlos;
  • programa, skirta tik kepimui.

Ir viskas. Kada nors dar teks, žinoma, panaudoti programą nemielinės tešlos maišymui. Kai užsinorėsiu koldūnų. (Makaronų gaminti neketinu. Nors namuose yra vienas gyvis, gimęs Chorvatijoj, bet jis apsieis be naminių makaronų).

Visa likusi “programų gausa” yra akių dūmimas pirkėjams. Programa džemui gaminti, programa duonai be druskos, visokiems prancūziškiems raguoliams su svogūnais ir pan. Nesąmonės, kurios manęs nedomina. O jei domintų- įtariu, kad visa tai galima daryti ir be “atskirų-specialių” programų.

“Talpa- 1,5”. Teoriškai tai reiškia, kad galima kepti iki 1,5 kg kepalus. Tokio didelio man nereikia. Bet didesnis viedriukas yra neblogai,  kada kepu kilograminį, bent jau būna nebaisu, kad tešla išlips arba prisiklijuos prie dangčio.

“Svėrimo nustatymas” reiškia viso labo tik tai, kad, programuodamas, nurodai, kokio dydžio duoną ketini kepti: 0,75 kg, 1 kg ar 1,5 kg. Atitinkamai kepimas vyksta 10 min. ilgiau arba trumpiau.

“Šildymo funkcija” reiškia tik tai, kad, baigus kepti, krosnelėje dar 1 val. palaikoma šiluma. Kol neprieisi, neišjungsi ir neišsiimsi duonos. Kam tai reikalinga- nežinau. Gal mėgėjams valgyti karštą? Aš vis tiek laukiu, kol ataušta. Karštą valgyti nesveika.

“Atidėta gaminimo pradžia”- reiškia, kad gali iš vakaro sudėti produktus ir nustatyti, kuriai valandai ryte tau reikalinga duona.  Naudinga funkcija, patogu. Naktį elektra pigesnė. Be to, dažnai tik vakare susigaudai, kad duona baigiasi ir rytoj nebus ką valgyt. Funkcija patogi, nors  irgi nebūtina.

Tai tiek patarimų iš patirties. Sakyčiau, net per daug. Daugiau, negu esi vertas. Nes gali apsieiti ir su paprastu patarimu, kurį formuluoju vienu sakiniu: pirk brangiausią, ir bus gerai. Nors įtariu, kad ir su pigiausia rezultatai gautųsi tokie patys, bet tai neįrodyta. 🙂

Reklama

13 komentarų apie “Duonos Kepėjų kertelė. :)

  1. Ponas juodas, žvilgantis, ilgomis kojomis, aštriai dantingais nasrais. Keturios kojos, uodega, aksominės ausys. Kalbėtis su juo galima po-hrvatsku, lietuviškai, rusiškai, gal net slovėniškai ir angliškai. Nelabai svarbu, nes jis supranta tik tai, kas jam apsimoka suprasti.

  2. “Moki ir žmoniškai parašyti kai moki.”

    Nesupratau. Tikrinu sąskaitą, nerandu jokios perlaidos, kad man būtum sumokėjęs…

  3. Jau geras pusmetis, jei nedaugiau, kepu. Mat mada tokia atėjo. Bet gera mada, nes duonytė skani. Pasirodo mados visur vienodos… 🙂

    Žodžiu, nesijaučiu naujoke duonos kepimo rituale, bet paskaičiau ir pasijutau… Gal ne naujoke, gal paprasta. Nes paprastai, rankomis maišau, minkau, po to rauginu, į orkaitę ir traukiu juodos duonos kepaliuką, kurį apglostau sviestu. Kodėl duonkepe nesinaudoju, nežinau. O gal reikėtų?.. Todėl klausiu, ką Tamsta naudoji – raugą ar mieles? Ar tai duonkepei nesvarbu kokiu receptu naudojamasi? Ar galima joje kepti ir plikytą duoną?

  4. Pirmiausia po tiek metų nesimatymo priklauso pult bučiuotis, glebėsčiuotis ir aikčiot. Kaip malonu, džiugu ir visa kita. Ai, bet atbėgs Arnas-VyneTu, ir už mane tai padarys, jis daugiau gražių žodžių moka.
    O aš iškart rimtai-nuobodžiai pereinu prie atsakymų į klausimus.

    1. raugą pagal taisykles vis dar nė karto neprisiruošiau daryti. Vis žadu kada nors tą žaidimą pradėt, bet vis dar atidėlioju, tingiu. Nors įdomu ir knieti… kada nors, … būtinai. Kadangi visai neblogi rezultatai gaunasi ir paprasčiau- naudojant iš “delonos” pirktą sausą ruginį salyklą, sausą raugą ir mieles.
    Konkretaus recepto nerašau, galėsiu paskui. Jeigu gražiai (arba negražiai) paprašysit.

    2. “Ar tai duonkepei nesvarbu kokiu receptu naudojamasi?
    Klausimas toks… keistokas, sudėtingas, net nežinau, kaip atsakyt…
    Kas yra duonkepė? Kibiriukas su mentelėmis tešlai maišyti. Įpili vandens, įberi druskos, cukraus, aliejaus. Kiek reikia (pagal receptą, arba pagal norą, iš nuojautos). Ant vandens užberi miltus. (pagal receptą arba pagal supratimą). Ant miltų užberi sausų mielių. Įjungi ir palieki. O ji dirba:
    -pamakaluoja lėtai, kad viskas susimaišytų;
    -palaukia 5 minutes;
    -paskui intensyviai maišo kokias 15 min;
    -ir vėl laukia…;
    – ir vėl, ir pan. ;
    – o paskui po poros val. įsijungia kaitinimas, pradeda kepti. Kol iškepa.
    Jeigu nori kept. Galima vien tik užmaišyti tešlą ir ištraukt. Jeigu ketini kočiot, vyniot ką nors ir kt.

    3. O dėl plikytos- turbūt, kas yra plikyta, kuo ji skiriasi? Produktais. Ko pridėsi, tą ir gausi, manau…

    4. “Kodėl duonkepe nesinaudoju, nežinau. O gal reikėtų?
    Todėl, kad netingi minkyti rankomis. Žinoma, kad rankomis minkoma tešla labiau džiaugiasi. (Jeigu šeimininkė gera. Jei šeimininkė šiaip sau- mašina tai atlieka geriau).
    Turbūt, ir skalbti rankomis yra geriau. Bet dauguma tingi, ir įsigyja skalbimo mašinas.
    Neagituoju pirkti, aš tik pasakoju.

    Galiu pasakyt tik, kad per tą pusmetį, kai atsirado tas agregatas, duona (arba batonas) parduotuvėj pirkta gal 3-4 kartus. Staigiai nukritusiems svečiams, arba tik tam, kad paskui savos skanumas vėl labiau džiugintų.

  5. Mąstau dabar sau, klausimą vynioju… :
    Būčiau seniai apie kulinariją pradėjęs, jei žinotau, kad aplankys mane Amliw.

    Vis ruošiuos-atidėlioju, bet kada nors juk pradėsiu pasakot apie savo šunį. Balkanų kilmės. Įdomu man, spėlioju, kurią iš seniai nematytų draugių prisiviliočiau pasakojimais apie šuniuką?

    Na, ką čia spėliot. Tiesiog reiks pamėgint. 🙂

  6. amliw! Sveika! Kaip džiugu vėl Tave skaityti!

    Tas gerasis žmogus Fanta užbėga vis už akių ir tarytum bando sugėdinti bei sustabdyti mano džiaugsmo protrūkį, bet pats matau, kaip jis džiaugiasi, iš jo tokio savito parašymo, reiškiančio ne ką kitą, kaip tik labai didelį džiaugsmą, ir šypsausi. Šypsausi, nes užliejo gera nuotaika, geri prisiminimai. 🙂

  7. Karts nuo karto apeinu aš visus kiemelius. Matau, kad šnekučiuojatės, pasikibinate. Peržiūriu Minio galeriją. Truputį, karts nuo karto paskaitau. Ir man RAMU – viskas ir visi vietoje. 🙂 Na, neparašau. Žyyymiai mažiau laisvalaikio praleidžiu prie kompiuterio, tai gal todėl… Atsiprašau. 🙂 Bet ką čia slėpti – pasiilgau. Va, sėdžiu ir šypsausi, taip pat kaip Arnas. Aha. Na, bet nedūsaukime apie tuos senus laikus.

    Taigi, duona. Ir aš papunkčiui.

    1.Fanta, pas mumi duonos raugu dalijamasi. Girdėjau, kad jis tos pačios šeimininkės rankose „išsigimsta“ ir reikia jį atnaujinti, bet aš dar tokio lygio nepasiekiau. O atnaujinama paprastai – vėl iš kokios kepėjos gauti. Bet galima raugą ir pačiai ar pačiam susirauginti. Mesk tas mieles, pabandyk be jų. Mažu dar skanesnė duonytė bus. Jei pasakysiu, kad labiau „madingesnė tipo sveikesnė“ be mielių, tai gal kaip tik atvirkščiai darysi, todėl nieko nieko nesakau. 🙂 Ruginiai miltai, kvietiniai, kmynai, linų sėmenys, saulėgrąžos ( kartais, pagal norą, ne per daug, o geriau be jų), vanduo, cukrus, druska. Ir viskas, tik tai tenaudoju.

    2. Aha, supratau, kad „kubiliukas“ sumaišo tai, ką į jį įdedi ir iškepa tai, ką į jį įdedi. Nėra tokios instrukcijos, kaip kad būdavo senovėje prie pvz. elektrinių vaflinių ar grybukų kepino keptuvės. Nors tie instrukcijose nurodyti receptai, kiek pamenu, būdavo greitai patobulinami ir nieko tiems prietaisams neatsitikdavo. Tad, klausimą ko gero tikrai keistoką uždaviau.

    3. Plikytos ir aš dar nekepiau, nors knieti be galo. Ji taip vadinama todėl, kad ruginiai miltai pirmiausia užpilami verdančiu vandeniu, o atvėsus sudedamas raugas ir visa kita. Ji pusę paros rauginama-kildinama ir tam reikia turėti kokių 13-15 litrų indą, kad nuo stalo ar grindų nereikėtų jos gramdyti. O kadangi mano didysis puodas užimtas raugintais kopūstai, tai gal tuo užsiimsiu kai kopūstus suvalgysime. Bet gal tik taip galvoju, galiu patingėti… Nes va ją tai rankomis reikia minkyti ilgai ilgai…

    4.Vakare sudedu, supilu ir šaukštu pamakaluoju. Bemakaluodama prisimenu, kad tai DUONA, kad gal tik pagal laikrodžio rodyklę reikėtų, kad seniau šeimininkės persižegnodavo, maldą kalbėdavo… Tuomet nejučiomis rankos judesiai sulėtėja. Pasuku, pasuku ir gal jau užteks. Sudedu į kepimo indą (paprasčiau tai blėką), apglostau, pridengiu ir palieku pernakt kilti. Kadangi šeiminykas ankstyvas, tai ryte ją pašauna, o man belieka tik orkaitę išeinant į darbą išjungti. Neduokdie sugestų skalbimo mašina… Tai tiek to mano darbštumo, kad nė su žiburiu jo… 🙂

    Troy, jei atvirai, per Tavo duonkepę į šį duonos kepimą įpuoliau. Todėl, kad skaitau. 🙂

    Linkėjimai Vilniai ir Bukai. Ir atsiprašymai už kulinarinius plepesius. 🙂

  8. Dėkui , Amliw, už linkėjimus. Galėtum dažniau užsukti pasišnekučiuoti, pasikibinti (nors man atrodo, kad čia tik Troy kibina Fantą, o Fanta kibina VyneTu. Bandė dar kibinti Minį, bet, matyt, buvo palaikytas pederastu 😉 ).
    Aš duonos nekepu. Bet nevalgom ir parduotuvinės. Užsisakome Ramūnės arba Jūratės duoną.
    “Vienintelė visoje Lietuvoje tik panevėžietė Jūratė Vytėnienė kepa tikrą naminę juodą ruginę duoną, kuri užmaišoma tik iš ruginių miltų, vandens, raugo ir kruopelės druskos ir minkoma tik rankomis. Ši duona negenda ir nepelyja kelis mėnesius. Na, o paragavus, supranti, kad aukštaičiai tikrai mokėjo ir tebemoka kepti fantastinę, pasakiško skonio, žodžiais nenusakomo kvapnumo, skanumo ir skalsumo duonelę.”

  9. Amliw sako: “Karts nuo karto apeinu aš visus kiemelius. Matau, …
    man RAMU – viskas ir visi vietoje.”

    Tau ramu, o mes nežinome, ar dar esi gyva, ar jau numirei. Neteisinga taip.
    Privalai kartas nuo karto atsižymėti.

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s