Uncategorized

Revoliucinė agitacija, vol.5

Šis plakatas aną kartą mano akiai neužkliuvo, nei gražus, nei įdomus. Todėl tada nekreipiau į jį dėmesio, prasukau abejingai su visu kitu šlamštu. Ir tik vėliau susigaudžiau, kad gal reikia skaitytojams jį parodyti.

девушка
Nes.
Ar žinote, apie ką šis plakatas, ką jis reiškia?

Nes “sovietmečio specialistai“, kurie jums pasakoja apie anuos laikus, jums pasakys kategoriškai: prie sovietų knygos buvo deficitas, prie sovietų žmonės, norėdami nusipirkti Diuma “Tris muškietininkus“, turėdavo priduoti tam tikrą kiekį kg makulatūros, idant už ją gautų talonėlį, suteikiantį teisę įsigyti.
Specialisto Troy atmintis siekia žilą senovę, kai diskotekose sukosi veidrodėliais apklijuoti mokykliniai gaubliai, ir Boney M. dainavo “Ra, ra, Rasputin“. Specialisto Rokiškio sovietmetis prasidėjo gal net dar vėliau. Apie istorikus profesionalus, gimusius prie Landsbergio, nekalbėsime: jie žino viską. Viską, kas yra aprašyta knygose.

Kol kas nepasakosiu aš jums, kad esu matęs gyvą Maironį su Biliūnu, dar ne. Gal kada nors. Bet, žinot, Chruščiovo laikais jau gyvenau. Ant Gagarino portreto laikraščiuose mokiausi karišką kepurę piešti. Pieštuku apvedžiodamas Gagarino kepurę.
Tai va. Kadaise būdavo žmonės truputį prievartaujami ne tik spaudą prenumeruoti. O kartais ir knygas pirkti. Mokykloje mokytojai privalėdavo “išplatinti“ tam tikrą kiekį knygų. Jei nepavykdavo mokiniams iškišt- patys pirkdavo ir nešdavosi namo. Neįvykdyt planą teoriškai buvo ne nusikaltimas, bet dalykas nepageidautinas.
(Tokiu būdu mūsų namuose atsirado ne viena ir ne dvi knygos, nes aš buvau mokinukas, o mano mama- mokytoja. …)

Iškart atsakau į klausimą, kurį paklausite:
Ne, nebūtinai buvo tos knygos Lenino raštai ar eilinio suvažiavimo medžiaga. Buvo normalios, visokios. Tai, kas būdavo tuo metu knygynuose. Išpardavimas be “akcijos“, tpsknt.

P.S. Beje. Nors Rokiškis ir labai niekinis sovietmečio specialistas, bet tikrai geriau toks, negu jokio. Todėl skaitykite jį, vaikučiai, šį bei tą sužinosite naudingo. Jei ne apie sovietmetį, tai bent apie išsisukinėjimo meną. Šiandien per pietus skaitydamas, vos neužspringau lašiniu, kriuksėjau ir cypiau. Gerai pajuokino. 😛

1 mintis apie „Revoliucinė agitacija, vol.5“

Parašykite komentarą