apie filmus, politikavimai

Kai žmonės žiūri kiną idio…logiškai.

(Teisingai naudojantis gramatika, čia privalėjo būti žodis “ideologiškai“. Bet pamaniau, kad galima ir pažaisti. )

Apie “Hurt Locker“ neseniai truputį pasiginčijom su Trojum, o šį savaitgalį dar labai maloniai ir su jaunosios augančios kartos atstovais, šį kartą aš buvau tiesiog megzta proamerikietiško nusiteikimo beretė, net pačiam save tokį matyti linksma buvo. Bet ką darysi: į ryškius su įkvėpimu dėstomus idio-logizmus reakcija automatiškai gaunasi irgi būtinai kaip nors idio-logizuota. Dėsto buržujus rusišką požiūrį į holivudinę produkciją?- Į Latvių gatvę jį! 🙂 (čia jau ne aš, čia Grumlinas taip… Aš apsiribojau tik užuominomis apie rusiškos propagandos apnuodytas jaunimo galvas… 🙂 ).

Gaila, kol kas negauname jokių nurodymų (teisingos nuomonės) apie “Hurt Locker“ iš svarbesnių mums autoritetų. Kai pasakys ką nors apie “Hurt Locker“ prof. L.D., prof. V. L. bei prof. V. R.- tada jau žinosim tikrai, kad esame teisūs. 🙂 (Paskutinieji inicialai reiškia ne Račą, o Radžvilą!- patikslinu dėl visa ko, kad nebūtų čia nereikalingo triukšmo…).


Tiek apie “Hurt Locker“, tiek įžangos. Kaip visada pas mane, įžanga ilgesnė už dėstymą. Dabar jau pereisiu prie dėstymo…


O dėstymas bus dar ir apie “Avatarą“. Kažkaip mes dar vis neprieiname prie “Avataro“ turtingųjų idio-loginių klodų. Man, po teisybei, dar ir anksti, nes aš to filmuko nemačiau. Bet mačiusieji tai jau dainuoja daineles, ar ne? Ar žiūrėjo tik dundukai, kuriems visiškai dzin ideologiniai, rusų-amerikosų karai po trispalve g-ž-r vėliava, o veža tik 3D ir svarbu tik, kad judėtų ir šaudytų?

Na, nemanau. Aišku, netrukus atsilieps ir visokio plauko patriotofilai, feminofobai, homosemitai ir t.t.
O kadangi be rusiškų melodijų vis tiek pas mus niekaip- studijuoju, kaip sakoma, pervoistočnikus, semiuosi išminties.
O išmintis byloja: pasirodo, filmuko “Avataras“ pagrindinė mintis- koks blogis yra supuvusi Vakarų civilizacija, ir tik rusiškosios pravoslavijos dvasingumas gal kada nors išgelbės pasaulį.

avataar«Аватар» Кэмерона – предостережение Западу.

Кэмерон показывает то, что постигнет западную цивилизацию в случае продолжения следованию своему «курсу». Фильм заканчивается весьма поучительно: пришельцы терпят сокрушительное поражение.

В сюжете фильма проявились все подсознательные угрызения и страхи западного человека, неизжитые фантомы его родового прошлого. Даже сама Природа восстает против пришельцев! На помощь племенам Пандоры, повинуясь зову Природы, встают диковинные звери. В этом я вижу подспудную – может быть, неуловимую для самого режиссера – историческую параллель. Не случайно в западном сознании провал завоевательных походов в Россию Наполеона и Гитлера прочно связан с сопротивлением среды: бескрайние просторы, слякоть, русские морозы.

Думаю, что Кэмерон надеется быть услышанным, что Запад сделает соответствующие выводы. … Пока не поздно.
………………………….
Россия может и должна указать цивилизации иной, отличный от западного, путь развития мира, основанный на православном отношении к людям и лучших образцах русской культуры.“

/ Владимир Тимаков: «Аватар» Кэмерона – предостережение Западу» /

O dabar, su pirminiais “teisingosios-antiamerikosinės“ idio-logijos šaltiniais susipažinę (nepatingėkite perskaityti VISĄ to ruso straipsnį, neapsiribokite tuo, ką čia pacitavau, straipsnis nenuobodus), galime smalsiai palaukti, kol išvysime, kaip tai skambės lietuviškai.

18 minčių apie „Kai žmonės žiūri kiną idio…logiškai.“

  1. Mačiau, vienas tipas šaipėsi iš idiologinių rusiškų aistrų dėl to filmo:
    Типа, фильм учит предательству. И нет на синюшного мерзавца нового Тараса Бульбы, который вогнал бы ему в лоб крест восьмиконечный, а в зад – осиновый кол – дескать, не любись со зверьками, сыне. Не оскорбляй пренебрежением дупло, даденное тебе для сношений с Родиной. Такие дела.
    Грустно это. В смысле – грустно, что в этаком сумраке люди живут. Я думаю, подари им ботинки, – они побегут сдавать их на анализ, чтобы убедиться, что ты им в них грибков насовал. И анализ будет положительный, ибо споры с их собственных рук в эти ботинки по дороге насыплются. И будь ребята чуть разумнее ,догадались бы собственные руки полечить, а не шипеть злобно на тех, кто им подарок сделать пытался.
    ( http://kalugin.livejournal.com/95430.html )

  2. O gal reikia vien1 syki sau tvirtai pasakyti – neperauklesime rusu, jie vistiek gyvena savo planetoje kur kosmosas ir gagarinas ir teeinie jie su savo rusiska nuomone…

  3. Gerb. Troy, o kas čia stengiasi “perauklėti rusus“? Aš tai ne. Netgi ir “auklėti lietuviukus“ nesiimu. Aš tik mėgstu retkarčiais paskaitinėti visokius. Ne vien tai, kas man patinka ir artima, bet ir ryškiai “machrovus“. Įdomu tiesiogiai (o ne iš mūsų propagandininkų atpasakojimų) pamatyti, kaip priešai samprotauja.
    (Nemokantiems rusų kalbos aiškinu: sovietiniuose laikraščiuose buvo populiarus terminas-keiksmažodis: “machrovaja antisovetčina“).

    Įdomu dar ir dėl to, kad visas rusiškas popsas neišvengiamai kartojamas mūsiškių “genialaus lietuviško“ popso kūrėjų.
    Ne tik politiniuose tauškaluose, visame kame:
    Paklausykite lietuviško popso dainelių, pabandykite atsiriboti nuo kalbos, kuria dainuojama- ką tai primena? vakarietišką muziką? nė velnio! grynas rusiškas popsas, tik LT arba EN kalba įgarsintas ir prasčiau atliktas.
    O “lietuviškų“ TV kanalų tv3, lnk ir t.t. produkcija, kuria jie mus peni? Visi tie “lietuviški“ serialai, laidos, žaidimai, konkursai- irgi vien rusiškas popsas. Rusai perkasi ir savaip pervirškina pigias vakarietiškas nesąmones, o paskui mums pateikiami “sulietuvinti“ variantai. Atseit, “vakarietiški“, bet su nebeišvalomu rusišku kvapeliu.

    Ir tegu nebamba čia kas nors man, kad esu dvasingosios rusų tautos ir didžiosios rusiškos kultūros priešas. Nė velnio, atvirkščiai. Tame, apie ką kalbu, JOKIOS kultūros nėra, tik mėšlas. (O mėšlą jeigu jau uostyt, tai bent… geriau vakarietiškais dezodorantais kvepiantį, o ne rusiškais. Ne taip realiai smirda…)

  4. Man jau juokas pradeda imti. Tu rimtai užsikabinai už to ir galvoji, jog mano smegenys praplautos rusiška propaganda? :))
    Sakyčiau labai siauras požiūris, jei yra dvi pusės – praplautos amerikietiška propaganda ir praplautos rusiška. Pagal tave, kitokių galimybių būti negali. Taip gaunasi, kad jei varau ant ruso, esu JAV auka, jei varau ant JAV, esu ruso auka.
    Tau niekas šioje situacijoje neatrodo juokinga? :))

  5. Žmogau buržujau, atsakau:
    1. mano postringavimai irgi truputį idio-logizuoti, t.y., kiek sutirštinti, todėl neįsižeidinėk, tai draugiškas ginčas.
    2. apie “praplautas arba nepraplautas smegenis“ ir “dvi puses“. Taip jau gaunasi visada: žmogus, netgi labai stengdamasis būti originalus ir išsakyti “grynai savo“ kritišką nuomonę apie ką nors, būtinai pakartoja kieno nors dainelę. Pasakyt ką nors tikrai visiškai originalaus yra taip pat beveik neįmanoma, kaip beveik neįmanoma sukurti visiškai originalią, jokios kitos dainos neprimenančią, melodiją. Todėl nepergyvenk, tai normalu.

    Normalu, kad dabar jaunimas jaučia pasibjaurėjimą “vakarietiška“ propaganda, nori išreikšti savo kritišką požiūrį. Lygiai taip pat mes tada, sovietijoj, bjaurėjomės komunizmu, o tą mūsų kritišką požiūrį kažkas aiškino vakarietiškos propagandos poveikiu.

    Juokinga? Turbūt, ne. Normaliai neišvengiama, ir tiek. Kol kažkas uoliai kaunasi dėl įtakos mūsų smegenims, mes turime… Na, čia vos neparašiau tikrai juokingai- “būti budrūs“. 🙂 Ne, gal geriau juokimės iš tų propagandistų-idio-įtakotojų.

  6. Ir dar. Aš ne “užsikabinau“, aš tik pasinaudojau patogia proga paplepėti.

  7. Tas vaikinukas, pasivadinęs buržujumi, gal tikrai mano, kad mąsto labai originaliai. Ir drąsiai 😀
    Aš net patikėčiau, jei jis pareikštų, kad rusiškai nesupranta 😉

    Tiek to, palikim tą jaunuolį savo aplinkoje. Už ausų prievarta neištrauksim, dar labiau priešinsis. Kaip tik skaičiau Solženicyno apsakymus su istorijomis apie bolševikų įsigalėjimo laikus. Kaip žinai, tą periodą jis studijavo itin susidomėjęs. Matyt labiausiai jį alino mintis, iš kur atsirado Rusijoje tiek naujajai tvarkai atsidavusių žmonių. Neilgi, talpūs apsakymai su giliu psichologiniu pagrindimu. Juk iš tikrųjų, nors tėvai šiurpo nuo bolševikų įvedinėjamų tvarkų, jauni jų vaikai žvelgė į viską visai kitomis akimis. Juos paviliojo aistringi šūkiai, progresas, kitoks nei tėvų pasaulis. Galų gale noras padaryti kažką savaip, kitaip nei tėvų. O kad tas “kitaip“ tik jiems yra kitaip, ir tik dėl nežinojimo – niekas neišaiškins, tik laikas ir patirtis.

    O kaip aplamai atsiranda štampai? Anksčiau maniau, kad nuo per dažno tų pačių primityvių dalykų kišimo piliečiams į smegenis visoje erdvėje. Bet dabar manau, kad štampus patys išsitraukia tie, kurie nepakankamai skaito, sužino, supranta. Kai kažką sunku suprasti, tai daug patogiau pritaikyti štampą. Dar tą štampą galima papildyti įmantriais samprotavimais, kad žiūrima į viską labai plačiai, kad ieškoma objektyvumo, kad tiesa svarbiau už viską, kad laikomasi pažangių pažiūrų… 😉

  8. Fanta, aš jau įsižeidžiau, nes mane tikrai įžeidžia tai, jog vadini mane rusiškos propagandos dalimi.
    Kaip rašiau pas save: jau ko gyvenime nedaryčiau, tai nestočiau Kremliaus pusėn. Kai apie mane taip sako, pasijaučiu kaip koks 15metis paauglys, šaukiantis gatvėje “liandsbergis gaidys”. O paklaustas kodėl, nesugeba nieko išlementi ir išvis nesupranta, apie ką kalba.
    Pagal tavo požiūrį, pasaulyje visi mąsto pagal kelis skirtingus siužetus be jokių išimčių. Tai būtų labai juokinga, kai pasaulyje buvo ir yra tikrai nemažai filosofų, mąstančių, nestovinčių vietoje žmonių. Beje, o pagal kieno siužetus žmonės mąsto, jei taip? Kiekvienas pagal kokios nors šalies propagandą? Niekas pasauly neegzistuoja, tik kelios propagandos šakos?
    Ir aš nesibjauriu vakarietiška propaganda ir prašau mane nustoti lyginti su rusais praplautomis smegenimis. Aš bjauriuosi karu, ir tiek.

    vilnis, taip, aš rusiškai temoku pasakyti zdrastvajti ir dasvydanija. O kirilicos kringelių išmokti net nenoriu.

  9. -> buržujus – o kirilicos krineglius išmokti būtų oj kaip prasminga ir pravartu. Čia rimtai. Ir jų mokėjimas manęs Kremliaus agentu nepadarė. Nors visiškai neskaitau Rusijos opozicionierių, o tik aršius režimo šalininkus – pridėjus kitą ženklą, sužinai daug tikrų dalykų.
    Va turiu svajonę išmokti varliaėdžių parlė fransė. Bo tas pasaulis iigi talpina daug geros informacijos.

  10. Buržujus yra tipiškas šiuolaikinio pažangaus jaunimo atstovas. Tikras europudingas.

  11. Na, vis ne sovietinė liekana, gyvenanti praeitų laikų šešėlyje ir nesugebanti išbristi iš sovietinio mąstymo kvadrato. Vis smagiau būt pataikančiu į savo laikmetį, smagiau gyventi su šiuolaikine banga ir maltis tarp šviesių bei smagių žmonių, nei nuolatos kažką kalbėti apie praeitį ir jos palikimus, pezėti kaip dabar sunku ar šiaip bėdavotis absoliučiai viskuo ir nebūti laimingu žmogumi. O atradus savo bendramintį, kuris irgi bėdavojasi viskuo ir nemato nieko šviesaus pasaulyje, sudaryti su juo sąjungą ir bėdavotis kartu, taip sukuriant begalinį reiškinį “Aš štai pagyvenęs ir protingas žmogus, o tie jaunuoliai, durneliai, tegu sau gyvena savo europudinge ir spangsta apie savo tiesas“. Tokie žmonės jaučia tokią neapykantą aktyviam jaunam žmogui, jog atrodo, kad patys niekada nebuvo jauni. Šio įrašo komentatoriams reiktų pasimokyti iš grumlino, kaip reikia būti suaugusiu žmogumi, bet ne apsipezėjusiu burbyla, kas mūsuose dabar madinga.

    grumlinai, kadangi ir taip nespėju išmokti visko, ką norėčiau išmokti, kirilica ir rusų kalba atsiduria labai sąrašo apačioje. Turiu svarbesnių prioritetų nei rusų kalba.

  12. Grumlinas sakė: “Nors visiškai neskaitau Rusijos opozicionierių, o tik aršius režimo šalininkus – pridėjus kitą ženklą, sužinai daug tikrų dalykų.“
    Opozicionierius irgi įdomu skaityti. Štai pasiėmiau bibliotekoje E.Limonovo knygą “SMRT“, kurioje jis rašo apie Balkanų karą ir labai gerai išaiškina, kokie tie serbai šaunuoliai (visi suprantame, kad amerikonai niekšai, nes neleido serbams normaliai pažudyti iki valiai bosnių ir kroatų). Kodėl rusai myli serbus – aišku, nes šaknys ir tikėjimas tas pats. Bet kodėl jie pyksta, kad įsiveržėliai amerikiečiai neleidžia irakiečiams ramiai ir patenkintai tarpusavyje žudyti vieniem kitų ar dar kokių kurdų – nesuprantu. Gal pažangūs januoliai ir supranta, jie gi tokie šviesūs ir smagūs 🙂

    Mokantiems rusiškai:

    Лейтенант отходит к трупам. Становится на колени перед каждым. Шарит руками на груди. Я уже видел подобное. Лейтенанту нужны их документы. Чтобы сообщить в штаб, чтобы сообщить родным. Над трупом Матича он задерживается. Выпрямляется на коленях. Оборачивается к нам. Кричит:

    — Рус, подойди!

    Мы подходим. Кровавыми руками, одной лейтенант держит документы убитых, а другой указывает на грудь Матича.

    — Крест!— говорит лейтенант.— Крест!— В голосе его звучит ужас.

    Ситкович первым понимает случившееся. Он присаживается на корточки. Вглядывается в распоротые клочки клетчатой, с преобладанием красного, рубашки Матича.

    — Католицки крест,— говорит он мне, подымая на меня глаза. В его глазах тот же ужас, что и в глазах лейтенанта.

    Я объясняю лейтенанту, что Матич был наш попутчик, не наш товарищ. Что мы его не знаем. Также как и не знаем, что он делал в Сараево. Ситкович подтверждает.

    Сербы отказываются хоронить католика вместе со своими солдатами. Они брезгливо несут тело куда-то вниз, положив его на некое подобие носилок из жердей. Мы видим сверху, как солдаты взгромождают тело Матича на бруствер из мешков с песком. При этом все они пригибаются, опасаясь, видимо, обстрела. Затем, вооружившись палками, они сталкивают тело вниз. Там обрыв, а внизу позиции мусульман.

    — Зачем?— спрашиваю я Ситковича.

    — Он же католик. Пусть его мусульмане хоронят.

    Мусульмане снизу отвечают стрельбой. Тело принято.
    Мы отказываемся от завтрака. Садимся в машину. Я рядом с Ситковичем, на место, которое занимал Матич. Глядя на мокрую стену деревьев, я думаю: «Кто он был, этот католик? Шпион, пробравшийся в сербский сектор Сараево? Просто опрометчивый человек, по семейным или личным обстоятельствам оказавшийся среди чужих и имевший храбрость и глупость носить католический крест среди враждебных военных? Никто никогда не узнает… Stranger in the night».
    (šaltinis: http://www.limonow.de/sonstiges/SMRT/smrt_03.html )

  13. Limonovas nėra demokratinės aopozicijos dalis, nacional-bolševikai netgi kur kas blogiau, nei Putvedevas. Rusijos naciai

  14. Ką čia supaisysi, kas geriau, o kas blogiau. Garis Kasparovas, matyt, irgi taip pamanė 😉
    Limonovo ar Žirinovskio paskirtis ta, kad jie atšifruoja ir aiškia forma komunikuoja tai, kas būna gan gražiai įpakuota oficialioje ideologijoje. Intelektualai tokiais veikėjais gali pasibjaurėti ir pulti rinktis mažesnę blogybę, o gal net Stiprią Ranką, kad neduokdie tokie veikėjai neįsigalėtų, na o primityvams kaip tik paaiškėja tai, ko jie nesuvokia oficialioje kalboje, ir taip jie tampa kryptingai vedama banda – vėlgi ta pačia kryptimi.
    Klajoklių tikslas yra vienas ir tas pats jau daug-daug šimtmečių.

Parašykite komentarą